Geld maakt niet gelukkig. Maar je hebt het wel nodig om iedere maand de huur te betalen, naar de winkel te gaan, iets te gaan drinken met vrienden of je autoverzekering jaarlijks in orde te krijgen. De vele uitgaven die we wekelijks, maandelijks en jaarlijks moeten doen, kunnen soms zeer verwarrend zijn en het is al eens gemakkelijk om dan het overzicht van je financiële situatie uit het oog te verliezen. Maar dit kan wel eens gevaarlijker zijn dan je denkt. Zeker als je het al moeilijk hebt om iedere maand rond te komen, is het juist heel erg belangrijk om goed te weten hoeveel je iedere maand binnenkrijgt én wat je per maand uitgeeft. Hieronder kan je enkele tips vinden om dit goed bij te houden.
1. Hou je maandelijkse inkomsten en uitgaven bij
Het is belangrijk om een duidelijk overzicht te krijgen van je maandelijkse uitgaven. Daarom is het nodig dat je goed bijhoudt welk bedrag je betaalt krijgt en waar je geld aan uitgeeft. Maak daarbij een onderscheid tussen je vaste kosten (bv. huur/hypotheek, telefoonabonnement, energiefactuur, openbaar vervoer,…) en je veranderlijke kosten (bv. eten en drinken, doktersbezoek, sociale activiteiten,…). Om dit gemakkelijker te maken hebben we een model gemaakt in excel dat je gewoon kan invullen. Klik hier om het te downloaden!
2. Schrap onnodige kosten
Als je één keer weet wat er iedere maand binnen komt en ook weer buitengaat, kan je beginnen kijken waar je op kan besparen. Welke kosten kunnen eventueel geschrapt worden? Het is aan jou om te beslissen welke dingen je iedere maand nodig hebt en hoe je het vrijgekomen geld beter kan uitgeven. Maar bespaar niet op belangijke uitgaven zoals een hospitalisatie of familiale verzekering. Het kan trouwens ook interessant zijn om je maandelijkse abonnementen te vergelijken met anderen, wie weet zijn er goedkopere opties en kan je zo geld besparen?
3. Hou een financiële kalender bij
Wat is een financiële kalender? Heel simpel: het is een kalender waarop je iedere maand aanduidt wanneer de rekeningen betaald worden (eventueel via domicilering) of betaald moeten worden – als je manueel je rekeningen betaalt. Zo weet je wanneer je het nodige moet doen en vermijd je bijkomende kosten!
4. Wees voorbereid op grote kosten
We hebben het tot nu toe voornamelijk gehad over maandelijkse kosten. Maar we weten allemaal dat er ook zaken zijn die één keer per jaar betaald moeten worden, zoals bijvoorbeeld de autoverzekering of familiale verzekering. Probeer waar dit gaat doorheen het jaar hiervoor ook al een klein beetje geld opzij te zetten zodat dit niet opeens een hap uit je budget neemt en je die maand niet kan rondkomen. Het is verder ook heel belangrijk dat je probeert voorbereid te zijn op onverwachte situaties. Zo kan je plots ziek worden of kan je zonder werk vallen, allemaal dingen die een invloed hebben op onze financiën. Natuurlijk kan dit niet altijd, maar probeer in de mate van het mogelijke deze dingen toch in je achterhoofd te houden.
5. Laat je niet verleiden door onnodige en impulsieve aankopen
Het is niet omdat het soms financieel een beetje moeilijker is, dat je jezelf alles moet ontzeggen. Soms is het net goed om jezelf eens te verwennen. Maar overdrijf daarin natuurlijk niet. Wees je bewust van de uitgaven die je doet en laat je niet verleiden. Heb je bovendien een kredietkaart, zorg ervoor dat je weet hoe zo’n dingen werken en laat je niet verrassen op wanneer de afrekening komt. Je moet namelijk altijd betalen voor de dingen die je koopt, ook al is dat niet altijd onmiddellijk.
Heb je voor de rest nog vragen, aarzel dan niet om ons te contacteren!